Energiebesparingtips

Tips om energie te besparen
Milieucentraal.nl is een stichting die door de overheid is opgericht maar wel onafhankelijk opereert. Ze geven milieu-informatie via diverse websites, apps en campagnes. Op hun website staat een leuk artikel met tips hoe je energie kan besparen en wat het oplevert. Zo zal gemiddeld het isoleren van een dak 4300 euro kosten maar het levert wel een jaarlijkse besparing van 650 euro op. In zeven jaar zou men dus zijn investering eruit hebben. Ook het isoleren van de spouwmuur levert een leuk jaarlijks bedrag op (570 euro). De gemiddelde kosten zijn 2100 euro. Dit betekent dat in vier jaar tijd de kosten zijn terugverdiend. De besparing op de zonneboiler is het minst groot. Investering is 3000 euro; besparing per jaar is 80 euro.

Verbeter uw huis
Op Verbeteruwhuis moet de bezoeker een aantal vragen beantwoorden over zijn woonsituatie. Huurder/eigenaar, wat voor huis, hoeveel verdiepingen, bouwjaar, oppervlakte beneden, opwekking verwarming, hoeveel personen. Zo wordt er inzicht verkregen in het gemiddelde energielabel en het comfort.
Een groen energielabel is het best (A, A+, A++) en via geel, oranje gaat het naar rood (G). Vooroorlogse woningen met weinig renovatie zijn hebben al snel een slecht energielabel. Vervolgens geeft de website aan welke zaken verbeterd kunnen worden en wat dit voor besparingen zou opleveren.

Bespaartest

Bespaartest is een leuke cartoon site van Milieucentraal en Nibud.
Via cartoons krijgt de bezoeker tips om energie te besparen in huis. De eerste tip is over radiatorfolie; de besparing is 20 euro per jaar. Een tweede tip van de bespaartest gaat over het sluipverbruik van elektrische apparaten. Met een slimme meter kan je zien hoeveel stroom een apparaat daadwerkelijk verbruikt.

Slimme energiemeters

In 2015 worden alle huizen in Nederland voorzien van slimme meters. Minder (lang) apparaten gebruiken in huis levert gemiddeld 125 euro per jaar op. Op Slimmemetermanager.nl kan je uitrekenen hoeveel energiekosten je jaarlijks kan besparen. Ook de energiemeters van Conrad zijn een goede keus om energie te besparen.
Er is al een energiekostenmeter verkrijgbaar vanaf 9.99 euro. Het duurste model geeft je inzicht in het actuele stroomverbruik en is compatibel met Google’s powermeter. Apparaten die niet langer in de slaapstand staan leveren een leuke besparing op tot 75 euro per jaar. Andere tips zijn tochtstrips, verwarming omlaag (165 euro), ventilator i.p.v een airconditioning, op lagere temperatuur wassen, energiezuinige lampen gebruiken, een spaardouchekop gebruiken, drogen aan de lijn i.p.v in de droger (50 euro),