Energielening

Energielening
Veel gemeenten en provincies bieden hun inwoners een energielening aan. Deze speciale lening is bedoeld om de koopwoning energieneutraal te maken en heeft een lage rente. Uiteraard zijn er wel strikte voorwaarden om in aanmerking te komen.

Amsterdam groene lening

Behalve particulieren kunnen ook VvE’s en kleine verhuurders met niet meer dan 8 woningen een aanvraag doen voor een energielening. De lening kan bijdragen in de kosten voor zonnepanelen, zonneboiler, Hr-ketel, isolatie of een grijswatersysteem. Het leenbedrag in Amsterdam ligt tussen de 5000 en 15.000 euro tegen het aantrekkelijk percentage van 2%. Men mag de lening in 10 jaar tijd aflossen en de rente is aftrekbaar van de belasting. Men moet net als bij de aanvraag van een lening of hypotheek wel inkomsten/vermogen hebben om geaccepteerd te worden. De gemeente beoordeelt eerst de aanvraag. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)bekijkt daarna of men de lening kan krijgen. Ook mensen met een woonboot komen in aanmerking. Mensen met een huurwoning kunnen geen energielening aanvragen.

Duurzame energie in Utrecht

De energielening in Utrecht heeft een looptijd van 5 jaar (3% rente) of 10 jaar (4% rente). De lening zal niet meer als 50% van de totale investering bedragen. De andere helft moet de huiseigenaar zelf betalen. Men kan tussen de 5000 en 25.000 euro lenen. Behalve aan particuliere huiseigenaren ondersteunt het Energiefonds Utrecht ook duurzame ondernemers met leningen, garanties en participaties. Projecten kunnen online ingediend worden. Na goedkeuring wordt er een lening verstrekt van 25.000 – 1 miljoen euro. Een voorbeeld van een succesvol project was de ombouw van een oude fabriek tot een multifunctionele wijkaccommodatie. In een ander geval vroeg een duurzaam restaurant een lening aan voor een zeer energiezuinige vaatwasser.

Nationaal Energiebespaarfonds

Dit fonds is een samenwerking van het Rijk met de Rabobank en de ASN Bank. Het werd opgericht in 2013. De rabobank investeerde 175 miljoen euro, de Rijksoverheid 75 miljoen en de ASN Bank 50 miljoen. Particuliere huizenbezitters kunnen bij het Nationaal Energiebespaarfonds een lening aanvragen tussen de 2.500 en 25.000 euro. De leningen hebben een looptijd van 7-10 jaar en een lage rente tussen de 3 en 3.5%. Huiseigenaren kunnen energiezuinige spullen aanschaffen maar ook de kosten van specialistisch advies. Over werkzaamheden hoeft de eigenaar slechts het lage 6% Btw tarief te betalen (tot 31 december 2014).