Slimme energiemeter

Slimme meter

Een slimme meter is een digitale energiemeter die de meterstanden registreert. De elektriciteitsleverancier hoeft niet meer langs te komen bij u aan huis maar kan dit op afstand uitlezen. Ook de bewoner gaat er op vooruit door een beter inzicht te krijgen in zijn energieverbruik.
De eerste meters werden in 2012 geinstalleerd. De bedoeling is dat in 2015 alle huishoudens in Nederland een slimme meter zou moeten hebben. De plaatsing van de meters zijn gratis. Bewoners betalen wel meterhuur maar dit wordt ook bij oude meters in rekening gebracht. Wil men eerder een slimme meter in huis dan kan men het energiebedrijf om prioriteitsplaatsing vragen. Men moet hiervoor wel extra betalen. De maximum prijs voor plaatsing van de slimme elektriciteit- en gas meters is €71.40. Gemiddeld neemt de vervanging van beide meters een uur werk in beslag. De monteur noteert de meterstanden van de oude- en nieuwe meter waarvoor de bewoner moet tekenen.

Privacy
Het is niet verplicht om de slimme energiemeter aan te zetten of er een in huis te nemen. Er zijn genoeg inwoners die twijfels hebben over het gebruik ervan vanwege het gebrek aan privacy. De netwerkbeheerder mag wettelijk 6 x per jaar de meter op afstand uitlezen en het energieverbruik doorgeven aan de energieleverancier. De netwerkbeheerder kan niet uit de gegevens aflezen welke apparaten de bewoner gebruikt. De details van het energieverbruik mogen niet aan de energieleverancier worden doorgegeven.

Energieverbruiksmanager

Een slimme meter toont de meterstanden van het gas en elektriciteitsverbruik. Waar dit verbruik precies aan is opgegaan is echter niet af te lezen.
Een energieverbruiksmanager kan men vastkoppelen aan de slimme energiemeter en toont wel gedetailleerde informatie over het gebruik. Doordat men ziet welke apparaten het meest verbruiken is men in staat beter te besparen op energiekosten. Energieverbruiksmanager verschillen behoorlijk in opties en prijs. Toont de verbruiksmanager het elektriciteitsverbruik, het gasverbruik of beide? Bij sommige verbruiksmanagers is de informatie op de display af te lezen en bij anderen alleen te zien via het internet en de smartphone. De grote energieleveranciers hebben hun eigen energieverbruiksmanagers. Eneco heeft Toon een touchscreen apparaat dat aan de muur hangt. Het kost €120 + abonnementskosten. Essent werkt met E-inzicht en het energieverbruik is af te lezen op de computer en smartphone. Kosten zijn vanaf €149 + abonnementskosten.